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11th March 2009 
 
LEGAL UPDATE FAW 3/2009: PARTICIPATION OF SUBSIDIARIES OR 
ASSOCIATED COMPANIES OF A PARTICIPATING EMPLOYER IN AN 
UMBRELLA FUND UNDER THE NAME OF THAT PARTICIPATING 
EMPLOYER  
 
Background 
 
We are often asked whether subsidiaries or associated companies of a participating 
employer in an umbrella fund may participate in the same umbrella fund under the 
name of that “main” participating employer. In other words, is it acceptable to allow 
a separate legal entity (be it a company, close corporation, partnership etc) to 
participate in an umbrella fund under the name of another legal entity? 
 
Although the Pension Funds Act 24 of 1956 (“the Act”) does not specifically deal with 
this issue, a purposive interpretation of certain provisions contained in the Act, 
Regulations and Board Notices confirm that the Registrar of Pension Funds will not 
allow such subsidiaries or associated companies to participate jointly with the main 
participating employer under the same participation or sub-fund number. These 
provisions are discussed in more detail below. 
 
Regulation 30(2)(t) 
 
Regulation 30(2)(t)(i) and (ii) to the Act provides as follows: 
 
“(2) the rules of a pension fund shall furthermore not be inconsistent with the Act 

and these regulations, and shall also, subject to sub-regulation (3), provide for 
the following matters: 

(t) a specific indication of the participation in the pension fund so as to 
differentiate between pension funds established for the benefit of – 

(i) employees of a principal employer and its subsidiaries; 

(ii) employees of various employers that do not fall within the ambit of 
sub-paragraph (i) above;”. 

 
Sub-paragraph (i) refers to a stand-alone fund while sub-paragraph (ii) refers to an 
umbrella fund. The phrase “employers that do not fall within the ambit of sub-
paragraph (i) above” suggests that sub-paragraph (ii) is applicable to employers 
other than a principal employer and its subsidiaries. It also does not relate to 
employers who are associated with the principal employer, in that while they may not 
be subsidiaries of the principal employer, they may still be closely related to the 
business of the principal employer. Paragraph (ii) therefore envisages participation of 
a principal employer under an umbrella fund without its subsidiaries and/or 
associated companies. 
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Board Notice 36 of 2003 
 
Board Notice 36 of 2003 lays down the conditions for a surplus apportionment in 
respect of each participating employer in an umbrella fund. “Umbrella fund” is 
defined as follows: 
 
“umbrella fund means a fund in which- 
 
(i) more than one employer participates; 

(ii) the assets and liabilities in respect of the members employed by each 
participating are maintained separately from those in respect of members 
employed by other participating employers; and 

(iii) the financial position is determined separately in respect of the members 
employed by each participating employer.” 

 
The above suggests that employers must participate separately in an umbrella fund. 
Since the assets and liabilities of each participating employer must be maintained 
separately, and each employer’s financial position is determined separately, 
subsidiaries or associated companies may not participate jointly with the principal 
employer in an umbrella fund. 
 
Section 28 of the Pension Funds Act, 1956 
 
Section 28 (1) of the Pension Funds Act (“PFA”) provides for the voluntary dissolution 
of a fund and provides as follows: 
 
“(1) ........, a registered fund may be terminated or dissolved, whether wholly or in 

part, in the circumstances …………………. In such an event, the assets of the fund, 
or, in the case of the partial termination of the fund, those assets of the fund 
attributable to the members connected to the participating employer whose 
withdrawal from the fund has caused its partial termination (as the case may 
be), shall, subject to the provisions of this section, be distributed in the manner 
provided by those rules.” 

 
This section makes provision for a partial termination in  
(i)  a stand alone fund where the employer, subsidiary or associated company is 

dissolved, and  

(ii)  an umbrella fund where a participating employer is dissolved.  

Where a participating employer in an umbrella fund is liquidated, all the assets in 
respect of that participating employer are realised and liabilities discharged. 
 
This means that if a subsidiary or associated company of the principal employer is 
allowed to participate in the umbrella fund, under the name of the principal 
employer, the voluntary dissolution of one of these employers would effectively mean 
the liquidation of all of the employers. The PFA only allows for a partial liquidation 
within the umbrella fund itself and not a partial liquidation of the participating 
employer in the umbrella fund. 
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Conclusion 
 
It is therefore clear from the provisions above that each employer must participate 
separately in an umbrella fund and that the definition of “employer” in an umbrella 
fund must conform to these principles.  
 
Prabashani Naidoo 
Legal adviser at FundsAtWork 
Momentum 
 
 
Disclaimer: 
The information contained in this document is not intended to be legal, tax, or other 
professional advice. With respect to the content of this document, Momentum Group Ltd does 
not make any warranty, expressed or implied or statutory, about the accuracy, completeness, 
or usefulness of any information disclosed herein. Any reliance by you upon any such 
information obtained in this document is at your sole risk. Finally, in no event will Momentum 
Group Ltd be liable to anyone for any direct, indirect, special or other consequential damages 
for any use of information obtained in this document, including lost profits, business 
interruption, or otherwise.  
 
 
 
 
 


